Ibland känner man för frasiga chips! Här kommer mitt recept på chickillachips – tortillachips på kikärtsmjöl. Kikärter heter ju chickpeas på engelska. Chiquilla betyder liten flicka på spanska och rimmar på tortilla!

Oljan i smeten gör chipsen frasiga. Smeten blir ganska kladdig så den är lite bökig att breda ut, men blöt slickepotten ofta i kallt vatten så går det bra! Servera gärna chipsen till tacofärs, guacamole och pico de gallo! Viva Méjico!

CHICKILLACHIPS – 1 PLÅT

Du behöver:

2 1/2 dl kikärtsmjöl

2 dl vatten

1 dl rapsolja/smält kokosolja/smält smör eller ghee

1 msk fiberhusk (malda psylliumfröskal)

1 tsk vitlökspulver

1/2 tsk salt

4 stänk kajennpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 125 grader (varmluft med fläkten på).

Häll alla torra ingredienser i en bunke och vispa dem försiktigt så att de blandas.

Rör ner vatten och olja och vispa till en slät smet.

Låt svälla i 10 minuter.

Klä plåten med bakplåtspapper och bred ut smeten i ett tunt och jämnt lager. Ta hjälp av en slickepott och doppa den i en skål kallt vatten ofta så att smeten inte fastnar på slickepotten. Skrapa av den med en bordskniv om smeten ändå fastnar.

Grädda i cirka 30 minuter, ta sedan ut plåten och skär smeten i små trianglar med en sporre, pizzaskärare eller vass kniv. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader och ställ in plåten i ugnen igen.

Grädda i ytterligare 30 minuter, kolla sedan chipsen. De ska vara gyllenbruna, frasiga och torra. Grädda dem så länge det behövs för att de ska bli knapriga. Du kan gärna vända försiktigt på dem så att de gräddas på andra sidan också.

Det kan ta ganska lång tid att få dem frasiga. När jag gjorde dem första gången stängde jag av ugnen och lät dem stå på eftervärmen, men då blev de inte frasiga så jag satte på ugnen igen på 75 grader och lät dem stå tills de var riktigt frasiga och spröda! Prova dig fram! Mot slutet kan du låta dem stå på eftervärmen. Om du kan vänta…

Så här såg det ut när jag hade skurit smeten i trianglar:

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG