Så var kräftfisket över!

Och kräftorna kokades röda och åts med stor aptit, gott bröd och vitt vin.

Två bilder säger mer än mitt pladder.

Kanske vill du ha receptet på det härliga brödet? Det blir två stora bröd som på bilden, men degen kan även bakas ut till baguetter, frallor, kransar, snurror med pesto i (MUMS!).

Det är min specialdeg med skållade havregryn, vilket ger ett saftigt och hållbart bröd.

1. Häll upp 2-3 dl havregryn i en stor bunke. Tillsätt även några nävar frön som du gillar, t.ex. pumpakärnor, solrosfrön, linfrön osv. Häll på kokande vatten så att allt täcks och rör om. Låt grynen stå och svalna till ca 37 grader. Häll på mer vatten om gröten blir för fast. Den ska vara lös.

2. När gröten är ca 37 grader smular du i två paket jäst, gärna för söta degar. Rör om tills jästen har löst sig. Häll sedan i 2 teskedar salt och 2 matskedar honung eller muscovadosocker eller strösocker och rör om.

3. Nu är det dags att hälla i mjölet. Jag brukar börja med att hälla i grovt rågmjöl, ungefär 5 dl. Rör om ordentligt. Häll sedan i vetemjöl och rör om till en ganska kladdig deg. Ibland har jag även i lite grahamsmjöl. Man tager vad man haver… Bearbeta degen en liten stund – bra för armmusklerna! Strö lite mjöl över degen, lägg på en bakduk och låt degen jäsa länge, max 1 timme.

4. Utbakning! Sätt ugnen på 225 grader. Häll ut en hög mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Knåda in mer mjöl så att du kan jobba med degen. Baka ut till önskad form. Kanske en kräfta, krans, blomma, baguette eller pestosnurror…? Lägg upp dina kreationer på bakplåtspappersklädda plåtar och låt jäsa i ca. 30 minuter. Kräftan på bilden är penslad med ägg och dekorerad med vallmofrön.

5. Gräddning! Pula in plåten i ugnen. Stora bröd tar längre tid, små kortare. Svårare än så är det inte. Brödet är klart när det har fin, gyllene färg och låter ihåligt när man knackar i botten.

6. Njuuut! Med smör som smälter och rinner ner på fingrarna. Finns det nåt godare?