Jag erkänner:

Jag har aldrig bakat surdegsbröd förut.

Det är som med caffè latte-färg, Harry Potter, Stieg Larsson-böckerna och annat. ALLA ska måla, läsa, baka, göra, men inte jag. Just för att alla gör det. I somras föll jag till föga och läste Stieg Larsson-böckerna – med stor behållning. Nu har jag bakat surdegsbröd för första gången i mitt liv! Lite väl mycket vägning och petimeterarbete, med resultatet blev sagolikt, så det var verkligen inte sista gången. Men Harry Potter klarar jag mig nog utan, fast man ska aldrig säga aldrig. Och caffè latte-färg är en dödssynd. Punkt slut.

Men eftersom jag gillar att gå mot strömmen så bakade jag lördagsbröd på en fredag!

Så här såg degen ut i olika stadier:

Fördeg, deg som ska jäsa, deg som har jäst, frallor som ska jäsa, bröd som ska jäsa, frallor som har jäst, frallor som har gräddats, bröd som har gräddats.

Många steg, som sagt.

Brödet smakade gudomligt med kittost och hemmagjord fikonmarmelad på egenhändigt plockade fikon på Cypern i fjol.