Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men den här blomkålsrätten är verkligen supersmaskig – och lättlagad!

Ugnsbakad blomkål

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär ett blomkålshuvud i buketter (skär rotstocken och blasten i små, tunna skivor och koka dem till blomkålsmos med en rejäl slurk grädde). Två flugor i en smäll!

Blanda marinaden till blomkålsbuketterna i en plastpåse: rapsolja, röksalt, paprikapulver, svartpeppar, kajennpeppar.

Lägg ner blomkålsbuketterna i marinaden och rör om ordentligt.

Häll ut buketterna på en bakplåtspappersklädd långpanna och lägg även dit några vitlöksklyftor med skal (10-20 stycken beroende på hur tokig du är i vitlök).

Ugnsbaka tills blomkålen har karamelliserats lite och fått fin färg, 15-20 minuter.

Servera till en god köttbit, stekt halloumi eller en läcker röra, t.ex. fetaröra.

På den första bilden serveras blomkålen med mustiga fläskfärsspett och tzatziki.
(klicka på bilderna så blir de större)