Nu har jag hjort det! Jag har lagat järpar på hjortfärs.
Jättegoda! Med läcker trattkantarellsås till. Perfekt höstmat!

Hjortfärsjärpar, 4 portioner *

500 g hjortfärs
2 ägg
3 msk grädde
1/2 dl rödvin
2 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
2 nypor rosmarin
3 stänk mald muskot
2 stänk kanel
1 tsk salt
nymald svartpeppar
smör till stekning

Blanda ägg, grädde, rödvin och kryddor i en bunke. Låt svälla en liten stund (lökpulvret suger upp lite vätska).

Tillsätt färsen och blanda allt ordentligt. Smeten blir ganska lös.

Smält smöret i en gjutjärnspanna. Stek järparna i omgångar: Forma järpar med två matskedar, lägg några järpar i stekpannan och stek dem i 3-4 minuter på varje sida, tills de är genomstekta.

Lägg de stekta järparna i en form.

Laga nu trattkantarellsåsen i samma stekpanna, så att den får fin smak av järparna!

Trattkantarellsås, 4 portioner

30 g torkade trattkantareller (eller 300 g färska!)
2 1/2 dl grädde
1 dl crème fraiche
1/2 dl vitt vin
1 hackad gul lök
1 tsk dijonsenap
2 stänk kajennpeppar
1/2 tsk örtsalt
2 nypor rosmarin
nymald svartpeppar
smör till stekning

Blötlägg svampen i cirka 1 1/2 dl vatten.

Smält några matskedar smör i stekpannan. Stek löken i några minuter, tills den fått färg. Häll på 1/2 dl vatten och låt det koka in.

Låt svampen rinna av (spara blötläggningsvattnet!) och stek den med löken.

Tillsätt blötläggningsvattnet och vinet. Låt reducera till drygt hälften.

Tillsätt grädde, crème fraiche, senap och kryddor

Låt puttra 10-15 minuter. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

Servera järparna med trattkantarellsåsen och kokt broccoli eller blomkål!
Eller kanske en kålrotspytt?

Trevlig helg!

* Det går lika bra med annan viltfärs, t.ex. älg. Eller blandfärs.

(Klicka på bilderna så blir de större)