Nu har jag lagat saftig och smakrik kycklingfilé med spanska smaker – rökt paprikapulver, Pimentón de la Vera! Det blir mycket kyckling som räcker till många eller också till matlåda. Kycklingen är även god kall och passar bra som picknickmat.

Kycklingen sköter sig själv i ugnen medan man lagar till en smaskig sallad som tillbehör, t.ex. lyxig ostsallad. Eller varför inte coleslaw med ingefära och lime eller en uppiggande lök- och morotssallad på spenatbädd? Eller så kan man ugnssteka grönsaker samtidigt som kycklingen, t.ex. aubergine, zucchini, paprika, hela vitlöksklyftor och rödlök. Ringla över olivolja och strö timjan, salt och peppar över.

Spansk kyckling – 6-8 portioner

1 kilo kycklingfilé

Marinad:

1 dl rapsolja

2 msk rökt paprikapulver, Pimentón de la Vera

1 tsk chilisalt (jag tog mitt hemgjorda chilisalt. Det går också bra med vanligt salt och några stänk kajennpeppar.)

3 stänk mald kanel

3 stänk kajennpeppar

1 nypa chiliflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 210 grader, varmluft.

Blanda marinaden i en rymlig plastpåse.

Skär kycklingen i 3-4 tjocka strimlor på längden.

Lägg
kycklingstrimlorna i marinaden och vänd runt dem ordentligt i marinaden så att
de täcks runtom. Man kan även marinera kycklingen i upp till 8 timmar.

Lägg kycklingen i en ugnsfast form och ställ in den i ugnen. Ställ även in ev. grönsaker i en annan form.

Ugnsstek kycklingen i 15-20 minuter, tills den är genomstekt och har fått fin färg.

Servera med
en läcker sallad eller ugnsstekta grönsaker (se tips ovan).

Smaklig
måltid!