Jag blev så sugen på guisantes con jamón (ärter med serranoskinka) häromdan, så jag var bara tvungen att laga det till lunch. Vi hade några skivor serranoskinka över, så det blev basen i den smakrika grytan. Det är en riktigt lättlagad och smakrik rätt som ofta serveras som förrätt i Spanien.

Det är lite mer kolhydrater i ärter, men det kan det vara värt nån gång.
Jag brukar värma lite ärter när vi äter köttbullar och gräddsås. Gott!


2 portioner (förrätt eller lätt lunch)

100 g serranoskinka eller annan lufttorkad skinka, gärna en kantbit

300 g gröna ärter (jag använde frysta)

1 dl vitt vin

1 gul lök

ghee eller olja till stekning

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Strimla skinkan och hacka löken.

Hetta upp några matskedar ghee i en rymlig stekpanna.

Tillsätt den hackade löken och stek den tills den blivit lite mjuk men inte fått färg.

Tillsätt den strimlade skinkan och stek den tills den börjar bli knaprig och få lite färg.

Häll i ärterna och rör om. Stek dem i 2-3 minuter, tillsätt sedan vinet och låt det ånga av. Låt puttra i några minuter, tills ärterna blivit mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera ärterna rykande heta i djupa tallrikar.