Nu har jag gjort ett helt berg med köttbullar till jul!
Och saftiga och goda blev de.

Julköttbullar – många portioner

2 kilo blandfärs (50 % nöt, 50 % fläsk) eller nötfärs

3 ägg

1 1/2 dl vispgrädde (för mejerifria köttbullar: byt ut grädden mot 1-2 ägg)

2 msk dijonsenap

2 msk lökpulver eller 1 liten finriven gul lök

1 msk salt (+ ev. 1 tsk salt)

massor av nymald svartpeppar, 1-2 msk (jag har svartpeppar, kryddpeppar, grönpeppar och rosépeppar i min kryddkvarn, det ger extra smak.)

2 stänk kajennpeppar

smör eller ghee till stekning

Gräddsås (kan uteslutas, men den goda stekskyn blir en härlig bas till såsen:

2 dl vispgrädde

1 dl crème fraiche

1 dl vitt vin eller vatten

nymald svartpeppar

salt

Gör så här:

Vispa ihop ägg, vispgrädde, dijonsenap, lökpulver, salt, peppar och kajennpeppar.
Låt äggblandningen svälla i några minuter (lökpulvret suger åt sig vätska och sväller en aning.)

Blanda ner färsen i omgångar.

Rulla en provköttbulle och stek den i rikligt med smör eller ghee.

Justera kryddningen om det behövs eller rulla köttbullarna om du är nöjd med kryddningen. Lägg dem på ett fat eller en bricka. Stek köttbullarna i omgångar tills de har fått fin färg och stekyta och är genomstekta.

Häll 1 dl vitt vin eller vatten i stekpannan när du har stekt klart köttbullarna. Då får du en fin sky till gräddsåsen! Reducera skyn till ungefär hälften, tillsätt sedan grädde och crème fraiche.
Låt såsen puttra till simmig konsistens. Salta och peppra efter behag.

Servera köttbullarna på julbordet med lite hemlagad rödbetssallad (jag kokar rödbetor och blandar dem med min hemlagade majonnäs och lite dijonsenap och kanske lite salt och svartpeppar om jag är på det humöret. Gott och enkelt.).

Smaklig måltid!


FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG