I fredags lagade jag underbara friterade bläckfiskringar – calamares!

Jag panerade dem i pofiber och kryddor. De blev inte riktigt som vanliga bläckfiskringar som är panerade med vetemjöl eller ströbröd, men de blev väldigt möra och goda.

Jag hade en påse naturella bläckfiskringar som jag tinade i kylskåpet och sedan på hushållspapper på en bricka.

Bläckfiskringar à la LCHF (2-4 portioner)

1 påse naturella bläckfiskringar à 400 g

1 1/4 dl pofiber

2 tsk fint salt

1 tsk rökt paprikapulver

ghee, kokosolja, ister eller rapsolja till fritering

citronklyftor till servering

guacamole, jalapeñomajonnäs eller annan god sås till servering

Gör så här:

Tina bläckfiskringarna i god tid och låt dem rinna av ordentligt på hushållspapper.

Häll pofiber, salt och paprikapulver i en 2-liters plastpåse. Förslut påsen och skaka om den så att allt blandas. Lägg i en bläckfiskring i taget i påsen, förslut påsen luftigt och skaka den så att bläckfiskringen täcks av pofiberblandningen. Lägg den panerade bläckfiskringen på en ren tallrik. Panera resten av bläckfiskringarna på samma sätt.

Hetta upp oljan till ca. 180 grader i en stor stekpanna eller kastrull. Eller fritera i en fritös om du har det. Jag friterade i en stor stekpanna. Det blev bra, men det stänkte väldigt mycket, så var försiktig. Det är bättre att fritera i en fritös eller djup kastrull.

Lägg de panerade bläckfiskringarna i stekpannan i omgångar, i max. ett lager. Vänd dem efter ett par minuter och fritera på andra sidan. Ta upp dem när de är gyllenbruna och lägg dem på hushållspapper i en varm skål så att de hålls varma. Lägg gärna på en bit aluminiumfolie löst över skålen så att värmen inte smiter ut.

Ta bort hushållspapperet som bläckfiskringarna ligger på och och pressa lite citron över dem. Servera med en god sås, t.ex. guacamole, och en fräsch sallad, t.ex. lyxig ostsallad.


Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg