Nu är det slut på vegorecepten för tillfället och det är äntligen dags för mitt recept på pulled beef som jag lagade på alla hjärtans dag! Köttet blev väldigt mört och smakrikt. Och det är så enkelt att laga och sköter sig själv i ugnen.

Så se först till att du håller dig hemma i minst 6 timmar medan köttet står i ugnen, sen är det bara att njuta. Du kommer nog inte att vilja gå utanför dörren heller eftersom det doftar så gott!

Vill du hellre laga pulled pork? Byt ut nötköttet mot samma mängd fläskkarré eller picnicbog och följ receptet. Förkorta bara tillagningstiden en halvtimme till en timme.

Pulled beef – 6-8 portioner

1,5 kilo nötkött i bit
(jag använde benfri bog, men högrev eller liknande går också väldigt bra. Om du använder kött med ben får du öka mängden med ca 1/2 kilo och förlänga tillagningstiden tills köttet blivit mört och det lossnar från benen.)

1 gul lök

1 burk krossade tomater à 400 g (uteslut om du vill ha färre kolhydrater)

1 1/2 dl rödvin (eller 4 msk rödvins- eller balsamvinäger)

10 vitlöksklyftor

1 selleristjälk

1 knippa persiljestjälkar
(hacka bladen och blanda med tärnad gurka. Gott tillbehör till köttet!)

2 tsk harissakryddblandning

rikligt med chipotlesalt
(Falksalt. MEN det säljs av nån anledning inte i Sverige. Ta hickorysalt eller vanligt flingsalt och 1/2 tsk rökt paprikapulver i stället)

5 knivsuddar rökt paprikapulver (Pimentón de la Vera)

2 tsk mald spiskummin

1 tsk mald koriander

6 varv med svartpepparkvarnen

6 msk baconflott – kan uteslutas
(vi lagade bacon i ugn till frukost och använde flottet som smaksättare)

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.**

Hacka löken och lägg den i en rymlig ugnsform med lock* (jag har en glasform). Tillsätt krossade tomater och rör om. Hacka selleristjälken och rör ner den. Skala och hacka vitlöksklyftorna och rör ner dem. Tillsätt vinet och rör om.

Lägg köttet ovanpå grönsaksblandningen och strö över kryddorna. Salta ordentligt på köttet och såsen. Hacka persiljestjälkarna och strö dem över köttet.

Lägg på locket och ställ in formen mitt i ugnen.

Ugnsstek i 3 timmar, sänk sedan till 125 grader.

Fortsätt att ugnssteka i 2 timmar.

Prova att dra isär köttet med två gafflar. Om det går trögt är köttet inte riktigt färdigt. Jag stängde av ugnen efter 5 timmar totalt och lät köttet stå kvar i ugnen på eftervärmen i 1 timme. Då blev det perfekt!

Ta ut köttet, lägg det i en form och dra isär med två gafflar.

Mixa såsen slät och blanda köttet med några matskedar sås. Smaka av och salta mer om det behövs. Häll resterande sås på burkar och frys in eller förvara i kylskåpet med ett lager olja över så att den inte möglar (så gör jag även med pesto, ajvar och tapenade.)

Servera i romansalladsblad med gurktärningar med hackad persilja, limekramad rödlök, såsen, guacamole och/eller hemlagad majonnäs.

* Köttet avger en del köttsaft, så se till att du har marginal upp till kanten i formen, annars kan såsen rinna över.

** Eller ugnsstek köttet i 125 grader hela tiden. Tillagningstiden blir antagligen lite längre då.


Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg
Där finns det en video på när jag gör majonnäs på 15 sekunder blankt!