Ja, det här är så enkelt att det egentligen inte behövs något recept!

Men här kommer det, för de här ostpuffarna var det godaste tilltugget jag ätit på länge. Och väldigt lättlagade! Prova – du kommer nog också att bli beroende av dem.

Är du redo? Har du papper och penna? Hängslen och livrem?
Läs instruktionerna noga, för det är komplicerat…smiley

Ostpuffar – tilltugg till 2 personer

100-150 g brie eller camembert (Jag använder Lidls camembert av märket Chêne d’argent)

Gör så här:

Skär osten i tärningar, ca 2 x 2 cm, med kant och allt.

Lägg en bit bakplåtspapper på en tallrik och lägg på osttärningarna med lite mellanrum. Lägg dem inte för tätt på tallriken, utan kör dem hellre i flera omgångar. Den som väntar på nåt gott…

Kör i mikron på full effekt i 2-3 minuter. Klart!

OBS! Lägg inte för många osttärningar på tallriken eftersom det då inte blir tillräckligt varmt och osten puffar inte upp. Kör hellre i två omgångar på full effekt!

Lycka till!

Uppdatering 13 april 2016

Jag har fått in lite rapporter om att det är svårt att få till puffarna i mikron och det är ju jättesynd! Det finns info på nätet om att det endast är brieost av märket Président som funkar. Men jag kan meddela att Lidls camembert och petit brie av märket Chêne d’argent funkar lika bra. I alla fall i min mikro, och det är där skon klämmer!

Vi har en turbomikro på 1400 Watt. Jag tror att det är de ettriga mikrovågorna som gör själva puffningsjobbet och då krävs det muskler i maskineriet. Jag ska laborera med min mikro och köra puffar på 80 % och lägre för att se vilken wattstyrka som krävs.

Hur gick det här till? En humanist utför tekniska experiment?!!
Vad gör man inte för lite ostpuffar… Fortsättning följer.

Uppdatering 18 april 2016

I går gjorde vi puffar igen. Första omgången blev bra, vi hade en liten bit av Lidls petit brie av märket Chêne d’argent kvar. Sedan skulle vi prova att göra puffar av en stor rund brieost (500 g) av märket Président. Det gick inte alls!! Det blev platta ostpölar eller ostchips. Knapriga och goda, men inga puffar… Sedan tog vi fram camemberten som vi gjorde puffar på förra veckan: Chêne d’argent från Lidl. Bäst puffar hittills! Superpuffiga, frasiga och goda!

Om man ska använda brieost av märket Président ska det vara den trekantiga biten. Jag har inte provat den själv, men har sett att andra har lyckats med den.

Jag har även fått in en rapport om att det inte blir några puffar av ICA basics brieost.

Så här såg ostpölarna ut…


Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg