Nu har jag ändrat mitt recept på frökex – och de är godare än nånsin! Numera gör jag ganska tjocka kex så att de håller ihop fint och man utan problem kan bre smör eller kanske krämig vitlöksost på dem. Dessutom har jag bytt ut mandelmjöl mot pofiber, så kexen är helt nötfria! Och naturligtvis glutenfria! Jag har även sänkt ugnstemperaturen till 125 grader så att kexen blir frasiga utan att riskera att brännas vid. Hoppas att du gillar mina uppgraderade kex!

På bilden ovan har kexen varit inne i 30 minuter och jag har just skurit dem i rutor. Sen åker de in igen!

UPPDATERING 21 december 2017

Tillsätt 2-3 påsar pepparkakskryddor i smeten så får du läckra pepparkakskex som passar finfint till blåmögelost och andra goda ostar på julbordet. En trevlig present att ge bort!

Uppdatering 29 mars 2018
Jag har slutat med linfrön i frökexen. Linfrön kan ge obehag och smärta i mage och tarm. I stället har jag ökat mängden sesamfrön och solrosfrön. Och kexen har blivit ännu godare, tycker jag! Men tillsätt gärna linfrön om du gillar och tål dem!

NÖTFRIA FRÖKEX – 3 PLÅTAR

4 dl sesamfrön*

2 dl solrosfrön*

2 dl linfrön *

2 dl pumpafrön

1 1/2 dl pofiber

2 rågade msk fiberhusk

2-2 1/2 tsk salt

1 dl rapsolja/kokosolja/olivolja/smält ghee

7-8 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

Mät upp frön, pofiber, salt och fiberhusk i en bunke. Rör om så att allt blandas väl.

Tillsätt olja och rör om.

Tillsätt vatten och rör om. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt mer vatten om smeten är för fast.

Sätt ugnen på 125 grader (varmluft med fläkten på).

Bred ut smeten i ett tunt, sammanhängande lager på 3 bakplåtspappersklädda plåtar. Ta hjälp av en slickepott och doppa den i en skål kallt vatten då och då så att smeten inte fastnar. Om man gör kexen för tunna är det lätt hänt att de faller sönder när man ska lossa dem från plåten.

Ibland strör jag torkade örtkryddor, 1-2 msk smulad rosmarin och timjan, över den ena plåten innan kexen åker in i ugnen. Då får man helt underbara kex som passar utmärkt till chèvre och andra goda ostar. Eller strö vallmofrön över en av plåtarna, det ger också fin smak.

Grädda i cirka 30 minuter, ta sedan ut den första plåten som ställdes in och skär smeten i rutor med en kniv eller pizzaskärare. Ställ in plåten i ugnen igen. Skär sedan den andra och tredje plåten i rutor och ställ in den i ugnen igen.

Grädda i ytterligare 30 minuter, kolla sedan kexen. De ska vara gyllenbruna, frasiga och torra. Grädda dem i ytterligare 20-30 minuter om det behövs. Vid det här laget är vissa kex frasiga medan andra fortfarande är lite mjuka. Du kan nu välja att grädda dem i ytterligare 15-20 minuter eller bara stänga av ugnen och låta kexen stå på eftervärmen i ungefär 1 timme. Jag stängde av ugnen och lät dem stå kvar i ugnen – bra att spara lite energi! Om du inte har en ugn med varmluft kommer det att ta längre tid att få kexen knapriga.

Låt svalna på plåt eller galler. Förvara i lufttät burk.

Dippa kexen i fetaoströra, njut av kexen till ostbrickan eller smula dem över en läcker sallad.

Servera gärna kexen till en läcker ostbricka!

* Uteslut linfrön och öka mängden sesamfrön till 5 dl och solrosfrön till 3 dl.

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION

@SANDRAS_LCHF_BLOGG