Finns det nåt godare än tandoorikyckling? Finns det nåt mer lättlagat än tandoorikyckling? Tveksamt! Så här gör jag:
TANDOORIKYCKLING: 4 PORTIONER
Du behöver:
1 kg kycklingklubbor eller ben*
5-8 msk tandoorikrydda av bra kvalitet
raps- eller kokosolja
1 tsk sambal oelek (kan uteslutas)
1 tsk sesamolja (kan uteslutas)
2 tsk citronsaft (kan uteslutas)
GÖR SÅ HÄR:
Köp en bra tandoorikrydda i en asiatisk butik. Tina kycklingklubborna/-benen om de är frysta. Dela kycklingklubborna i leden så att du får en lårbit och ett ben, lägg dem i en stor plastpåse, häll på kryddan, förslut påsen och skaka så att kycklingbitarna täcks. Tillsätt ca 1 dl rapsolja eller smält kokosolja och skaka igen. Förslut påsen och slå in den i ytterligare en påse med klämma, så att marinaden inte läcker ut.
Om du vill ha starkare smak på kycklingen gör du en marinad med tandoorikrydda, sambal oelek, sesamolja och citronsaft i stället för bara tandoorikrydda. Det behövs inget salt eftersom det redan brukar vara tillsatt i kryddblandningen.
Lägg påsen med kycklingen i en djup tallrik och marinera i kylskåpet i 4-24 timmar.
Värm ugnen till 125 grader. Lägg kycklingen i en rymlig ugnsform och ugnsstek tills köttet är mört och genomstekt, det tar ungefär 1 timme. Låt gärna kycklingen stå kvar i ugnen på eftervärmen en liten stund så blir den extra saftig och fin. Servera med strimlad isbergssallad och raita! Eller en fräsch spenatsallad med rödlök och morot.
* Det går även bra att marinera 1 kg kycklingfilé i tandoorikrydda eller -marinad. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ugnsstek filéerna i aluminiumfolieklädd långpanna i cirka 20 minuter. Höj sedan till 225 grader och sätt på grillelementet och ugnsstek i ytterligare 5 minuter eller tills filéerna har fått fin färg och är genomstekta.
Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg
Ja, Marie! Den blev god, vill jag lova.
Och snart i en matlåda nära dig…;)
Åh va gott det ser ut! Nyfiken att testa! 🙂