Het thaikyckling

Jag improviserade fram det här receptet i går. Vi hade ingen vispgrädde hemma och jag vill minska på mejeriprodukter, så här är det bara kokosgrädde i såsen. Och en massa goda kryddor, förstås.

6 portioner

1 kg kycklingfilé i ganska stora bitar

2 gula lökar

1 röd paprika

1 dl kokosflingor

500 g kokosgrädde

1-2 tsk sambal oelek

1-3 msk röd currypasta (beroende på hur stark man vill ha såsen)

Salt och svartpeppar

Vitlökspulver

Limesaft efter behag

färsk koriander

Ghee och kokosolja till stekning

GÖR SÅ HÄR:

Börja med såsen:

Hacka löken. Skär paprikan i 2 cm stora bitar.

Lägg en rejäl klick ghee och kokosolja i en stor stekpanna. Hetta upp pannan och bryn löken.

Tillsätt 1 tesked sambal oelek och 1 matsked röd currypasta i stekpannan och rör om ordentligt.

Tillsätt kokosflingor och bryn dem under omrörning.

Salta och peppra.

Rör ner kokosgrädden och koka upp. Låt såsen puttra i 5-10 minuter, tills den är lite simmig. Häll såsen i en stor kastrull eller gryta och torka ur stekpannan. Ställ kastrullen/grytan på en annan platta på låg värme.

Smaka av såsen och tillsätt mer röd currypasta och sambal oelek om du vill ha en starkare sås. Salta och peppra om det behövs.

Stek kycklingen medan såsen puttrar:

Skär varje kycklingfilé i ca 12 bitar.

Lägg en rejäl klick ghee och kokosolja i den urtorkade stekpannan. Hetta upp fettet på medelhög värme, lägg sedan i kycklingbitar i ett lager. Det stänker ganska mycket, så var försiktig. Lägg inte i för mycket kyckling samtidigt, utan bryn köttet i flera omgångar.

Salta och peppra och strö vitlökspulver över kycklingbitarna. Vänd kycklingbitarna när de fått fin gyllenbrun färg, ca 2-3 minuter. Stek 2-3 minuter på andra sidan, lägg sedan kycklingbitarna i såskastrullen och låt dem gå klart där. Stek resten av kycklingbitarna på samma sätt.

Låt kycklingbitarna puttra i såsen i ungefär 10 minuter. Kontrollera att köttet är genomstekt och köttsaften klar. Stänk i lite limesaft mot slutet.

Strö lite hackad koriander över grytan och servera med finstrimlad isbergssallad och kokoschips. En klick crème fraiche smakar gott till och dämpar hettan en aning.

Smaklig måltid!