Nu har jag
gjort GHEE (klarat smör) igen! Det är så enkelt och blir så bra. Det är helt fantastiskt att
steka i! Det stänker och sprätter inte som vanligt smör och det blir fin
smak och underbar stekyta. Dessutom tål gheen höga temperaturer.

Vi hade slut på ghee i morse, så jag stekte ägg i vanligt smör. Det stänkte
ordentligt! Men nu har jag kokat 3 paket smör till ghee, så nu räcker det nog i
några veckor.

Jag lägger helt sonika smöret i en vid traktörpanna och låter det smälta och
sen puttra försiktigt i minst 1 timme, gärna 1,5-2 timmar. Då ska tre olika skikt ha bildats: i botten
ligger mjölkproteinet (ser ut som keso), i mitten finns det härligt gyllene och helt klara
smöret (smöroljan) och på ytan ska det ha bildats ett skum.

Jag skummar av ytan med en hålsil och häller smöret genom min saftsil (dubbla sildukar) och ner i en
bunke med hällpip. Häll försiktigt på slutet så att den kesoliknande bottensatsen inte följer med. Sen är det bara att hälla upp i glasburkar och låta svalna. Bottensatsen och skummet slänger jag i komposten. Såvitt jag vet går de inte att använda till nånting.

Gheen blir väldigt hård när den förvaras i kylskåpet men den håller väldigt länge. Du kan också förvara den i rumstemperatur om du vill att den ska vara mjuk, men då förkortas hållbarheten till bara 1-2 månader. (Fast min ghee räcker aldrig så länge smiley)

Prova du med!

FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG