Nu har jag
gjort GHEE (klarat smör) igen! Det är så enkelt och blir så bra. Det är helt fantastiskt att
steka i! Det stänker och sprätter inte som vanligt smör och det blir fin
smak och underbar stekyta. Dessutom tål gheen höga temperaturer.
Vi hade slut på ghee i morse, så jag stekte ägg i vanligt smör. Det stänkte
ordentligt! Men nu har jag kokat 3 paket smör till ghee, så nu räcker det nog i
några veckor.
Jag lägger helt sonika smöret i en vid traktörpanna och låter det smälta och
sen puttra försiktigt i minst 1 timme, gärna 1,5-2 timmar. Då ska tre olika skikt ha bildats: i botten
ligger mjölkproteinet (ser ut som keso), i mitten finns det härligt gyllene och helt klara
smöret (smöroljan) och på ytan ska det ha bildats ett skum.
Jag skummar av ytan med en hålsil och häller smöret genom min saftsil (dubbla sildukar) och ner i en
bunke med hällpip. Häll försiktigt på slutet så att den kesoliknande bottensatsen inte följer med. Sen är det bara att hälla upp i glasburkar och låta svalna. Bottensatsen och skummet slänger jag i komposten. Såvitt jag vet går de inte att använda till nånting.
Gheen blir väldigt hård när den förvaras i kylskåpet men den håller väldigt länge. Du kan också förvara den i rumstemperatur om du vill att den ska vara mjuk, men då förkortas hållbarheten till bara 1-2 månader. (Fast min ghee räcker aldrig så länge )
Prova du med!
FÖLJ MIG GÄRNA PÅ INSTAGRAM FÖR DAGLIG INSPIRATION! @SANDRAS_LCHF_BLOGG
Här ser du bilder på hur det såg ut när jag gjorde ghee häromdan:
http://lchfblogg.sandramedin.se/#post122
Hej Britt!
Ja, jag smakade också på skummet när jag gjorde mer ghee häromdan. Jättesalt! Gheen som säljs i affärer är osaltad, så man får väl salta mer på maten. Men jag tycker faktiskt att den hemlagade gheen smakar mer. Jag skummade också av med hålslev och slängde sedan skummet. I många recept står det att man ska använda osaltat smör, men vi hade vanligt saltat smör hemma. Kanske blir det mindre skum om man använder osaltat smör när man kokar ghee? Jag kommer att fortsätta att göra ghee eftersom jag tycker att det är så bra att steka i!
Hur hanterar du skummet som man skummar bort? Jag tog det med hålslev och delvis sked och pytsade över i en skål. Tycker att all sälta hamnade där. Råkade stoppa ner fingret där när jag skulle flytta på skålen och märkte, när jag slickade av tummen, att det var väldigt salt.
Hej, Mats!
Nej, det slänger jag, det ser ganska oaptitligt ut! Det blir inte så mycket, kanske en halv deciliter.
Vad gör du med mjölkproteinet som du silar bort? Är det ätbart? Som keso?
Jag har inte tänkt så mycket på sältan i gheen utan saltar maten som vanligt, det brukar bli bra. Om du vill använda din ghee som skirat smör kan du ju bara salta lite. Hoppas att det hjälper! Jag tycker att gheen doftar och smakar smörkola.
Jag har nu gjort Ghee på ett antal paket smör. Gjorde jag fel när all sälta försvann? Ghee´t är helt smaklöst.
Hej Britt!
Jag använder vanligt saltat smör.
Gheen håller väldigt länge i kylskåp, flera månader. Men den räcker bara i några veckor hemma hos oss… Den kan även förvaras i rumstemperatur, men då kortare tid, kanske ett par månader.
Gheen blir hård i kylskåpet, men smälter fort i stekpannan. Den blir mjuk om den får stå framme.
Stekytan blir väldigt bra, smaken likaså. Köttet eller vad det nu är man steker bränns inte vid lika lätt som när man steker med vanligt smör.
Vet ej om ekologiskt smör är renare från vassle, men det är väl renare över lag?
Vi hade mycket smör hemma som hade gått ut i datum, så jag gjorde ghee för att förlänga hållbarheten. Nu är jag fast! Jag älskar att steka i ghee – ägg, kött, grönsaker, rubbet! Och perfekt om man vill ha skirat smör till ägg eller hummer, det är bara att smälta gheen sakta i mikron.
Det är verkligen värt att prova!
Trevlig helg!
Använder du osaltat smör?
Hur länge håller Ghee:et i burken?
Förvarar du burken i kylen eller skafferiet?
Blir det som kokosolja, flytande eller stelt, beroende på förvaringstemperaturen?
Sen har jag upptäckt att om man steker i ekologiskt smör så sprätter det inte alls lika mycket som vanligt smör. Kan det beror på ekologiskt smör är renare från vassle?