Just nu står det en riktig klassiker och puttrar på spisen.
Fläsklägg!
Rotmoset är redan klart, det blev jättegott. Det är smöret som gör’et!
FLÄSKLÄGG:
1 kg färsk fläsklägg med ben
2 liter vatten
3 tsk salt (1 1/2 tsk per liter vatten)
6 svartpepparkorn
6 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1/2 tsk torkad timjan
Koka upp vatten och salt i en rymlig kastrull eller gryta. Tillsätt kryddorna och köttet och låt koka upp.
Koka på låg värme i 1 1/2 timme, tills köttet nästan släpper från benet.
Ta av kastrullen från plattan och låt köttet vila i 20 minuter.
Pilla av köttet från benet, ta bort skinnet och skär köttet i bitar.
Servera med rotmos och stark senap!
ROTMOS:
1 stor kålrot, cirka 1 kg
1 1/2 liter vatten
2 tsk salt
4-5 msk smör
nymald svartpeppar
ett stänk kajennpeppar
Skala och skär kålroten i tärningar, 2 x 2 cm. Koka under tiden upp vatten och salt i en kastrull.
Tillsätt kålrotstärningarna, låt koka upp och koka dem mjuka under lock i cirka 40-50 minuter.
Ta av kastrullen från plattan och häll av vattnet. Mosa kålrotstärningarna med en potatisstöt eller stavmixer. Jag använde stavmixern, det gick jättefort!
Tillsätt smör, svartpeppar och kajennpeppar. Rör om tills smöret smälter.
Servera med fläsklägg och stark senap!
Jag tror att jag ska spara lite rotmos så att vi kan laga en kålrotslåda till jul!
PS. Jag kokade ghee igår. Jag har verkligen saknat det! Frukostäggen har stekts i vanligt smör på sistone, så de har varit brundaskiga. I dag blev äggen vita och fina!
UPPDATERING:
Det var inte så mycket kött på fläskläggen, men det var ack så gott!
Rotmoset serverades med en rejäl klick smör som fick smälta sakta. MUMS!
Jag frös in det goda kokspadet från fläskläggen i flera små burkar. Jag ska använda det som buljong när jag kokar brysselkål eller nåt liknande. Eller när jag lagar en mustig soppa.
Man kan även koka kålrotstärningarna tillsammans med fläskläggen, men jag valde att koka i två olika kastruller. Jag tillsatte några matskedar kokspad från fläskläggen i rotmoset för att ge det lite mer smak och sälta.
Bilder före och efter!
Hej Majabella!
Kul att du hittat till min blogg!
Citygross hade extrapris på färsk fläsklägg förra veckan.
De har ju bra fläskkött, så om du bor nära en Citygross-affär kan du ju fråga dem om de har fläsklägg.
Annars går det bra med rimmad fläsklägg, minska bara på saltet när du kokar den.
Lycka till!
Låter gott, men var får du tag på färsk lägg? Här i Norrköping har jag bara hittat rimmad.
Ja, jag har provsmakat och kan intyga att det var väldigt gott!
Och lättlagat. Perfekt vintermat!
Det här kallar jag slowfood! 🙂
Ser inte så gott ut från början men blir trolgien sagolikt gott när det fått puttrat och puttrat! 🙂