Våren har tagit paus här i Stockholmstrakten, så jag blev sugen på lite vintermat.

Därför lagade jag läckra wallenbergare nyligen. Här är receptet:

Wallenbergare med dragonsås – ca 25 st

1 kg kalvfärs

3 hela ägg

4-5 dl vispgrädde

1-2 tsk salt

nymald svartpeppar
(jag har svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar och kryddpeppar i min kvarn,
det ger fin smak!)

Dragonsås:

1 dl vitt vin

4 dl crème fraiche

torkad dragon

salt, nymald svartpeppar

1 stänk kajennpeppar

ev. kinesisk soja

Gör biffarna så här:

Knäck äggen i en bunke. Salta och peppra.

Tillsätt ca 500 g kalvfärs och blanda väl.

Tillsätt resten av färsen och blanda väl.

Tillsätt grädden lite i taget och rör om till en lös smet.

Smält ghee eller smör i en gjutjärnspanna.

Stek en liten klick färssmet i pannan. Låt svalna lite, provsmaka sedan.
Salta och peppra mer om det behövs.

Lägg i 4-5 klickar färssmet i pannan åt gången med hjälp av två matskedar.
Forma färsklickarna till biffar med en stekspade. Man kan också forma biffarna
och lägga dem på en vattensköljd skärbräda, men jag tyckte att det var enklare
att bara klicka i smeten i pannan.

Vänd biffarna när de har fått fin färg. Stek tills de blir genomstekta. Lägg upp biffarna i en form. Stek resten av smeten på samma sätt. Håll wallenbergarna varma medan såsen tillagas.

Gör dragonsåsen så här:

Deglacera pannan med vinet. Reducera och tillsätt torkad dragon efter behag.

Tillsätt crème fraichen och låt såsen puttra ca 10 minuter, tills den är krämig och slät. Tillsätt en liten skvätt soja om du vill. Smaka av och salta och peppra efter behag.

Servera wallenbergarna med dragonsåsen och kokt broccoli.

Smaklig måltid!