Nu har jag uppdaterat mitt recept på frökex igen. Det är nog de godaste kexen hittills!
De är mer som vanliga kex som bakas med mjöl, så de är lite brödigare.
Perfekt till ostbrickan eller lyxfrukosten!

Jag hade inga solrosfrön hemma, så jag hade i lite annat smått och gott i
stället.
Jag köpte hampafrön på Willys för ett tag sen. De är jättegoda! Feta och smöriga i smaken.

UPPDATERING DECEMBER 2015:

Tillsätt 1 påse pepparkakskryddor i smeten så får du frökex med pepparkakssmak! Perfekta till julens goda ostar!

FRÖKEX – 3 PLÅTAR (2 PLÅTAR OM DU GÖR TJOCKARE KEX)

3 dl sesamfrön

2 dl hela linfrön

2 dl mandelmjöl (byt ut mot 1/2 dl pofiber om du vill ha nötfria kex)

3/4 dl vallmofrön (kan uteslutas)

1/2 dl hampafrön (kan uteslutas)

2 msk fiberhusk

1 1/2 tsk salt

1 dl olivolja

6-7 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

Mät upp fröna och blanda dem med salt och fiberhusk i en bunke.

Tillsätt olivolja och rör om.

Tillsätt vatten och rör om. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt mer vatten
om smeten är för fast.

Sätt ugnen på 150 grader (varmluft med fläkten på). Min ugn är väldigt
varm, så jag sänkte temperaturen till 125 grader efter 30 minuter.

Bred ut smeten i ett tunt, sammanhängande lager på 3 bakplåtspappersklädda
plåtar. Ta hjälp av en slickepott och doppa den i en skål kallt vatten då och då så att smeten inte fastnar. Eller bred ut smeten på 2 plåtar om du vill ha lite tjockare kex. Om man gör kexen för tunna är det lätt hänt att de faller sönder när man ska lossa dem från plåten.

Grädda i cirka 30 minuter, ta sedan ut den första plåten som ställdes in
och skär smeten i rutor med en kniv eller pizzaskärare. Ställ in plåten i ugnen
igen. Skär sedan de andra plåtarna i rutor och ställ in dem i ugnen igen.

Grädda i ytterligare 20 minuter, kolla sedan kexen. De ska vara
gyllenbruna, frasiga och torra. Grädda dem i ytterligare 15-25 minuter om det
behövs. Kolla dem noga, det går fort på slutet! Eller så kan man när man har gräddat kexen i två omgångar, totalt cirka 50 minuter, stänga av ugnen och låta plåtarna stå kvar på eftervärmen i upp till en timme. Då sparar man el och får frasiga kex!

Låt svalna på plåt eller galler. Förvara i lufttät burk.

Avnjut kexen med smör och goda ostar!

Det är bara 37 gram kolhydrater i hela satsen. Så det blir inte många kolisar per kex.
Det blir ungefär 40 kex per plåt.
Jag gör ganska små och tunna kex.

120 kex! 37/120 = 0,3 kolhydrater per kex!

Ingrediens

Energi

ProteinProt.

FettFett

Kolhydr.Kolh.

Fibrer

Alkohol

30
g hampafrön

172 kcal

9 g

14 g

1 g

2 g

0 g

40
g valmofrön

237 kcal

7 g

17 g

11 g

8 g

0 g

110
g mandelmjöl

642 kcal

21 g

61 g

6 g

0 g

0 g

150
g sesamfrö

875 kcal

27 g

75 g

17 g

18 g

0 g

130
g linfrö

658 kcal

24 g

55 g

2 g

35 g

0 g

Totalt

2584 kcal

356 kcal

1956 kcal

151 kcal

121 kcal

0 kcal

i gram

88 g

221 g

37 g

64 g

0 g

i E%

14%

76%

6%

5%

0%

Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg