Vi kom hem från Samos för en vecka sen och smakerna dröjer sig kvar.
Därför lagade jag kleftiko häromdan! Det är den cypriotiska varianten utan fetaost, men man kan förstås tillsätta stora bitar fetaost mot slutet om man vill.

Det här är en lättlagad rätt som sköter sig själv i ugnen medan man gör något annat.

Lamm Kleftiko à la Sandra

6-8 portioner

2,3 kg lammbringa med ben, delad i stora bitar

5 gula lökar, i halvor (rödlök går också bra, den blir så härligt lila efter några timmar i ugnen)

3 dl vitt vin

2 dl olivolja

20-40 vitlöksklyftor (eller mer om du gillar vitlök…;)

5 kvistar färsk timjan

3 kvistar färsk rosmarin

2 kvistar färsk mynta

2-3 msk torkad oregano eller 3 kvistar färsk oregano

3 lagerblad

salt

nymald svartpeppar

1 kanelstång

GÖR SÅ HÄR:

Värm ugnen till 150 grader.

Lägg kött, lök, vitlöksklyftor, kanelstång och
örtkryddor i en långpanna. Häll vitt vin och olivolja över och salta och peppra
rejält.

Täck långpannan ordentligt med aluminiumfolie och
ställ in den i ugnen.

Tillaga köttet i 5-7 timmar. Ta ut långpannan försiktigt ur ugnen, det är mycket vätska i långpannan och den är tung, så det gäller att hålla den stadigt. Mitt kött var i stort
sett färdigt efter 5 timmar, men jag lät det stå kvar i ugnen på eftervärmen i ytterligare
1 timme. Jag hade mycket väl kunnat laga köttet i ytterligare 1 timme, alltså
totalt 7 timmar.

Lägg upp köttet, löken, vitlöksklyftorna och den underbara skyn i
rustika skålar.
Servera gärna ett gott rödvin till och kanske en liten bit sesambaguette à la LCHF att suga upp den smakrika skyn med.

Toppa gärna grytan med lite fetaost och värm hastigt i mikron så får du härligt mjuk fetaost som passar perfekt till kleftikon! Garnera med en kalamataoliv eller två.

Utsikt från Villa Angela i Votsalakia på Samos.

Följ mig gärna på instagram för daglig inspiration! @sandras_lchf_blogg