Jag lagade morotsplättar till lunch häromdan. De blev tjocka, smakrika och supergoda.
Men de passar också perfekt till en brunch och kan serveras med en massa olika tillbehör, till exempel tärnad fetaost och olivolja. Om man vill ha en lyxig förrätt ackompanjeras plättarna av crème fraiche, löjrom och dill. En skagenröra funkar också, likaså en fetaoströra eller tzatziki.

Morotsplättar*, cirka 12 plättar

4 ägg

2 finrivna morötter*

2 msk hackad persilja eller mynta

1 msk fiberhusk

1 msk pofiber

1 tsk örtsalt

1/2 tsk mald muskot

1/2 tsk mald kanel

nymald svartpeppar efter behag

1 stänk kajennpeppar

ghee eller kokosolja, till stekning

Gör så här:

Vispa upp äggen lite och tillsätt resterande ingredienser. Vispa ordentligt så att det inte blir några klumpar i smeten. Fiberhusken har en tendens att klumpa ihop sig. Smeten ska bli ganska krämig, så att den inte flyter ut för mycket i stekpannan.

Låt svälla i 10 minuter. Vispa smeten igen.

Smält 2 matskedar ghee eller kokosolja i en stor stekpanna på hög värme. Klicka ut smeten med en matsked och platta till plättarna lite. Det fick plats 4 plättar i min stekpanna samtidigt.

Stek plättarna i några minuter, sänk värmen så att de inte blir brända. Vänd plättarna när ena sidan har fått färg och stekyta. Stek dem i några minuter på andra sidan. Lägg upp plättarna på ett fat. Tillsätt mer ghee om det behövs och stek nästa omgång.

Lägg upp plättarna på en tallrik och toppa med tärnad fetaost, olivolja och nymald svartpeppar.

Smaklig måltid!

* Byt ut morötterna mot 1 liten zucchini om du vill minska kolhydratsinnehållet.
Då kanske du måste minska antalet ägg och bara ta 3, eftersom zucchini innehåller mer vätska.