Jag brukar göra matjesröra till jul, påsk och midsommar. Jag älskar smaken på matjessillen, fast den är ganska söt, så jag sköljer av den.

Matjesröra med Skåne akvavit – 4-6 julportioner

1 pkt matjessill, sköljd, avrunnen och torkad (spara 2 msk spad)

3 tsk grov fransk senap (Grey Poupon)

2 msk fryst eller färsk hackad dill

2 msk Skåne akvavit eller liknande (kan uteslutas)

1-2 msk spad från matjessillburken (kan uteslutas)

2 msk majonnäs

1 msk philadelphiaost

1 msk crème fraiche

1/2 liten rödlök, finhackad

1 stänk kajennpeppar

Gör så här:

Blanda akvavit och dill. Tillsätt senap, hackad lök och kajennpeppar. Låt dra medan du skär matjessillen i små tärningar.

Tillsätt majonnäs, philadelphiaost och crème fraiche i senapsblandningen och rör om. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.

Tillsätt matjessilltärningarna och rör om.

Häll upp i en fin skål eller burk och servera på julbordet, gärna tillsammans med nöt- och glutenfria frökex och thaisill.