Jag lagade en ljuvlig thaisill i söndags. Den står och myser i kylen nu så att den smakar perfekt på julafton. Gör den med andra ord helst en eller två dagar innan den ska ätas så att smakerna hinner komma fram ordentligt. Willys sålde en god thaisill för några år sen, det var då jag fastnade för den lite udda smakkombinationen.

Thaisill – 4 små julportioner

6-8 stora bitar löksill, sköljda, avrunna och torkade med hushållspapper
(eller 1 pkt 5-minuterssill. Vi hade löksill hemma, så jag tog den)

5 msk kokosgrädde (jag använder Garant, krämig och fin)

2-3 tsk riven ingefära (jag köper osockrad på burk i asiatiska livsmedelsaffärer, häll olja överst innan du skruvar på locket igen så möglar den inte. Gäller även pesto och tapenade.)

1 tsk röd currypasta

1/2 tsk sambal oelek (jag använder finmald i plastflaska, men vanlig går bra)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom sillen. Smaka av och justera kryddningen efter behag.

Skär sillbitarna i tunna skivor och rör ner dem i såsen.

Häll upp i en fin skål eller burk och servera på julbordet.