Det trodde jag aldrig! Den här rätten blev galet populär på instagram när jag lade upp den häromdagen. Jag ville ju bara ta vara på hela blomkålshuvudet och äta något gott till lunch…

BLOMKÅLSPLÄTTAR – CA 15 PLÄTTAR

Du behöver:

1 blomkålshuvud à cirka 600 gram*

3 medelstora ägg (jag tog 4 små)**

6 kvistar slätbladig persilja (eller testa nån annan färsk krydda, t.ex. koriander, mynta eller oregano)

1-2 vitlöksklyftor (jag tog 2, men vitlökssmaken blev lite för skarp. Men ta 2 om du gillar vitlök!)

1-2 tsk fiberhusk

salt och nymald svartpeppar efter behag

3-4 stänk kajennpeppar

ghee , kokosolja eller smör till stekning

Gör så här:

Skölj blomkålshuvudet och skär bort eventuella svarta prickar och partier. Skär loss stammen och bryt huvudet i buketter. Skär blast och stam i bitar (det behövs cirka 200 g blomkål). Använd blomkålsbuketterna till något annat, det går bra att marinera dem i t.ex. olivolja, oregano, salt och kajennpeppar i upp till 24 timmar och ugnssteka dem och servera till en härlig köttbit.

Lägg hälften av blomkålsbitarna i en matberedare och mixa dem till riskornsstorlek. Häll blomkålen i en bunke. Mixa resten av blomkålsbitarna med persilja och vitlök och häll allt i bunken. Om du inte har någon matberedare kan du testa att mixa blomkålen med en stavmixer. Annars kan man riva blomkålsstammen grovt på rivjärn och kanske även stjälkarna. Hacka bladen med kniv. Hacka även persiljan med kniv och pressa vitlöksklyftorna. (Jag har en stavmixer som har en matberedarinsats. Jag skulle inte klara mig utan min stavmixer eftersom jag brukar göra majonnäs 1 gång i veckan.)

Tillsätt ägg, kryddor och fiberhusk och rör om. Låt smeten svälla i 10 minuter. Smeten ska bli ganska lös men ändå hänga ihop bra vid stekning.

Smält några matskedar ghee , kokosolja eller smör i en rymlig stekpanna på hög värme. Klicka ut smeten med en matsked och platta till plättarna lite. Det fick plats 4 plättar i min stekpanna samtidigt.

Stek plättarna i några minuter, sänk värmen så att de inte blir brända. Vänd plättarna när ena sidan har fått färg och stekyta. Stek dem i några minuter på andra sidan. Lägg upp plättarna på ett fat. Tillsätt mer ghee om det behövs och stek nästa omgång.

Servera gärna plättarna på en rucolabädd tillsammans med smulad fetaost, olivolja och majonnäs smaksatt med ajvar, pesto eller tapenade (se bild nedan).

Det går även att toppa plättarna med guacamole och kanske lite rödlök och stenbitsrom och servera dem som en läcker förrätt! Garnera gärna med en baconskiva eller ett skinkchips.

* Det går lika bra med 2 broccolistånd!

** Det går även att göra plättarna veganska! Byt ut äggen mot 1 dl mandelmjölk eller liknande och öka mängden fiberhusk tills du får önskad konsistens på smeten.

 

Följ mig gärna på instagram @sandras_lchf_blogg